Posts tagged press

Recenzija

InDieKSET festival

Prekjučer (20.5.2011.) su to bili Kimiko – jedno ime za koje već dugo nismo čuli, ali zna se da su oni već dosta dugo «tu negdje», njihovi nastupi prije Notwista Contrivei nakon četiri godine spominju se s odobravanjem i slatkim prisjećanjima. U petak su nastupili u ogoljenom sastavu – samo Lora i Zoran kao matrica ovog (po)nekad višečlanog benda. Okej, imali su i pojačanja: Matea the VJ cura, rasplesana djevojka koja je i pjevala, Darko na jednoj pjesmi. I okej, ja ih zapravo nikad nisam vidjela u starom sastavu, ali ne mogu reći da su zvučali kao da im je nečega strašno falilo. Baš suprotno, zapravo: upotpunjen jako kul  (i velikim) vizualizacijama njihov zvuk uspješno je ispredao svoje gitarsko-elektronične mreže, zaključno s impresivnim obradama Idiotheque Crystalized (Gorillaz obrađuje The xx). I sad ću si dozvoliti onu otrcanu Lora i Zoran znaju što rade, jer nisu oni tu od jučer, i znaju što bi sa prostorom na kojem stoje, i znaju napraviti pjesmu koja uspjeva zvučati tako njihovo iako se ne srami svojih istančanih glazbenih mentora (The Notwist, Radiohead, Dinosaur Jr….). Kratko i slatko, i dobit ćemo još (zar ne?)

Cijeli članak Danijele Kovačec pročitaj ovdje.

3 notes

Ima li kvalitetne ‘indie’ scene u Hrvata?

Kimiko by Siniasa Glogoski

Pregled započinjemo s electro indie pop rock bendom Kimiko koji postoji već od 2005. Gitarist Zoran Pleško i basistica Lora Šuljić autorska su i producentska jezgra Kimika, a da ovi dečki i cure imaju talenta za indie pop i elektroniku prije nekoliko godina je “namirisala“ i Ida Prester, angažiravši ih u svojoj Lollobrigidi iz koje su nedavno izašli vođeni namjerom da se konačno potpuno posvete svom bendu.

– Počeli smo kao nekakva brit pop ideja. Tada nas je zanimalo što sve možemo raditi sa zvukovima i produkcijom. Kako smo dolazili do više novca, mijenjali smo se, kupovali kvalitetne sintove i semplere. U toj fazi smo snimili i svoj prvi EP kilometarskog naziva “The universe expands some 15 billion light years and then it curves back to itself” - prisjeća se Lora koja nam otkriva i nove planove Kimika.

- Trenutačno smo u studiju, snimamo konačno svoj debi album naslova “From Our Room To Yours”. Dugo smo to planirali, a imamo i jednu dječačku želju da izdamo za nezavisnu njemačku kuću Morr Music iz Berlina. Želja se možda i ostvari jer smo s njima trenutačno u pregovorima, a još kad bismo napravili cijelu stvar i na vinilu, bili bismo presretni - kaže Lora koja nakon izdavanju albuma najavljuje i skore koncerte Kimika.

Lori se sviđa što domaća indie scena konačno izlazi iz svog punk/heavy metal puberteta:

- U Hrvatskoj u zadnje vrijeme niče sve više bendova koji se miču iz tog rock and roll stereotipa, i to je sjajno - reći će, dok na pitanje o žanrovskim ladicama ima spreman odgovor: Noćna mora mi je kad nas pitaju o stilovima u koje bismo se trebali smjestiti, zato uvijek nešto sami smislimo. Zadnja etiketa koju smo si skrojili je “opterećeni pop“, govori nam Lora koja je svoju ovisnost o glazbi zadovoljila i još jednim bendom nazvanim Shoxx u kojem se igra malo mračnijim girl indie popom.

Cijeli članak Antolnele Marušić vidi ovdje.5 notes